top of page

HERNIEUWBARE

ENERGIE

THERMISCHE ZONNEPANELEN

Een systeem met thermische zonnepanelen gebruikt de zonnestraling om warmte voor uw woning te produceren. Dit type zonnepanelen mogen dus niet verward worden met fotovoltaïsche zonnepanelen die elektrische energie halen uit zonlicht.

​

Een zonneverwarmingssysteem kan trouwens overal rendabel worden toegepast. Belangrijk is dat de grootte van de installatie aangepast wordt om een voldoende warmteopbrengst te kunnen bekomen. Doorslaggevend voor de bruikbare zonnewarmte in een woning zijn kwaliteit van de zonnecollectoren, het aantal, de oriëntatie en helling, de schaduw op de collectoren, maar zeker ook de kwaliteit van de installatie, waarbij ook de isolatie van de leidingen een belangrijke rol speelt.

​

Het grote nut van dit type thermische zonne-energie is al heel lang bekend en in de praktijk bewezen. Kostenbesparingen gaan tot 40% minder energie voor de productie van warm water en 15% voor het ondersteunen van verwarming. Daarenboven kunnen systemen met thermische zonnepanelen in uw bestaande systemen worden geïntegreerd.

INTERESSE?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer toelichting of prijsofferte! >

​
WARMTEPOMPEN

​

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 75% van hun energie uit de omgeving (bodem, water en lucht) waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar zeker en vast ook je portemonnee. Hierdoor ligt het verbruik maar liefst tot 4x lager dan een traditionele verwarmingsketel! Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten maar in omgekeerde richting.

​

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met elk hun eigen voordelen en prijs. Welk systeem je uiteindelijk kan kiezen zal vooral afhangen van de beschikbare bronnen rond je woning, het type van installatie en het benodigd vermogen. Vraag daarom zeker ook altijd eerst advies aan een professional!

​

Wij zijn ERKEND INSTALLATEUR WARMTEPOMPEN:

In Vlaanderen is het certificaat vanaf 01/07/2017 gekoppeld met de premies voor zonneboilers en warmtepompen.

 

1. Bodem-water:

​

​De bodem-water (geothermische) warmtepomp haalt de nodige warmte uit de grond. In de zomer kan de koelte vanuit de grond gebruikt worden om de nodige ruimtes te koelen. In de winter wordt de afgevoerde warmte in de grond via een compressor naar boven gehaald en vrijgegeven aan de te verwarmen ruimtes. Dit systeem laat dus toe om energiezuinig te verwarmen en koelen.

​

2. Lucht-water:

​

De lucht/water warmtepomp bestaat uit 2 componenten (lucht en water) en wordt aangewend voor de realisatie van een stabiele temperatuur in een ruimte als voor de productie van sanitair warm water. Dit type warmtepompsysteem onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het water. Op deze manier kan u tevens voorzien in uw sanitair warmwaterbehoeften en vloerverwarming gebruiken als centraal verwarmingssysteem. Een lucht-water warmtepomp kan gekozen worden zowel bij nieuwbouw als bij een renovatie van bestaande huizen om deze van een milieuvriendelijk energiesysteem te voorzien.

​

3. Lucht-lucht:

​

Een lucht/lucht warmtepomp is een budgetvriendelijk systeem om uw huis comfortabel te koelen en verwarmen. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar rechtstreeks af in huis. Tijdens de zomermaanden kan dit systeem kan omgekeerd ingesteld worden. De warme lucht wordt dan naar buiten afgevoerd om voor de nodige verkoeling te zorgen. Dit warmtepompsysteem waarborgt op die manier het ganse jaar door een constante temperatuur. Daarenboven produceert een lucht/lucht warmtepompsysteem 2 tot 4 keer meer energie dan vereist is om te functioneren.

​

THERMISCHE ZONNEPANELEN
WARMTEPOMPEN
PELLETKACHELS
PELLETKETELS/HAKSELHOUTVERWARMING

 

Met een houtketel verwarm je veilig, onafhankelijk en duurzaam je woning of je sanitair water. Die gezellige warmte krijg je door de verbranding van houtpellets of hakselhout  (houtsnippers).

 

Hiermee verwarm je 100% CO2-neutraal en lever je een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Bovendien bespaar je ook nog eens op stookkosten in vergelijking met traditionele energie.

​

Centrale verwarming op hakselhout (biomassa):

Verwarmen met hakselhout is eigenlijk minder geschikt voor huishoudelijke installaties. Met dit soort installaties voor centrale verwarming kan men wel grotere gebouwen verwarmen en voorzien van warm water. Hakselhout is daarenboven veruit de goedkoopste brandstof en minder uitputtelijk. Het hout kan afkomstig zijn van tuinonderhoud, bosbouw, zagerijen,...

 

Belangrijkste voordelen:

  • hoog rendement (+/- 95%)

  • lage emissie (CO2 neutraal)

  • geschikt voor grote woningen en grotere bedrijfsruimten

​

 

Centrale verwarming met pellets:

Bij de keuze van een verwarmingsinstallatie wordt in het algemeen veel waarde gehecht aan het rendement en de milieuvriendelijkheid.

Pelletketels komen aan beide verzuchtingen ruimschoots tegemoet. Pellets zijn kleine, ronde staafjes samengeperst hout afkomstig uit zagerijen en schrijnwerkateliers, waar noch additieven noch chemische bindmiddelen aan zijn toegevoegd. Het gaat m.a.w. om een zuivere en natuurlijke brandstof. De lengte van een korrel varieert van 1 tot 5 cm.

Twee kilogram pellets geeft dezelfde energie af als een liter stookolie en 1 m3 houtkorrels levert ongeveer evenveel warmte op als 320 liter stookolie.

​

De voordelen op een rijtje:

  • hoog rendement (+/- 90%)

  • pellets zijn goedkoop

  • milieuvriendelijk (CO2 neutraal)

  • geen zwaar werk (zoals hout vervoeren, kloven, opslaan en continue bijvullen)

​

Overweegt u ook een hoogrenderende en milieuvriendelijke houtverwarmingsinstallatie?

Neem dan zeker met ons contact op voor deskundig advies, correcte installatie en afregeling!

​

 

​

 

bottom of page